Düşük karbonhidrat ve yüksek karbonhidrat ile beslenme şeklini ifade eden Low Carb diyeti ile kilo kaybı ve kasları korumak hedeflenir. Ketojenik olarak geçen diyetler bu şekilde beslenmeye uygundur. Ancak ketojenik diyetlerde karbonhidrat yanı sıra protein de bir miktar kısıtlanır. Low Carb diyeti yaparken ise protein tüketimi daha özgürdür. Low carb diyeti nedir diyenler için protein ağırlıklı beslenerek kilo vermeyi sağlayan bir diyet olduğunu söylemek isabet olur.
Low Carb Diyetinde Ne Yenir?
Low carb diyet listesi genellikle protein ve yağ içeren besinlerde oluşur. Karbonhidrat ve şeker ise uzak durulan besinlerdir. Ancak yine de kalori hesaplaması yapılarak ihtiyaç duyulandan daha azı alınmalıdır. Böylece kilo kabı mümkün olacaktır. Yüksek protein sayesinde diyet boyunca açlık çok fazla hissedilmez, alınan kalori de düşüktür.
Diyet boyunca karbonhidrat alınmadığı için enerji kaynağı olarak yağlara yönelim olur ve bu da incelme sağlar. Proteinlerin sindirimi uzun sürdüğü için diyette acıkma hissi çok daha az olacaktır.
Low Carb Örnek Diyet Listesi
Low carb diyeti nasıl yapılır diyenler için en iyi yanıt örnek diyet listesidir. Böylece diyetteyken bir gününüzün nasıl geçeceğiniz görebilirsiniz. Ancak iyi bir sonuç için diyete bağlı kalmak gerektiğini unutmayın.
Kahvaltı:
– 2 yumurta,
– 4 tane jambon,
– 5 zeytin,
– 50 gram beyaz peynir (2 kibrit kutusu),
– Hindistan cevizi yağı ile kavrulmuş 1 kase ıspanak,
Öğle yemeği:
– Kabak ve sote brokoli,
– 150 gram hindi,
– 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile hardal sosu eklenmiş yeşil salata
Akşam yemeği:
– 100 gram somon ya da 50 gram kurutulmuş et,
– Kaşar peyniri eşliğinde kuşkonmaz (1 tabak yoğurt ve 1 yeşil elma ile değiştirilebilir)
Yukarıda verdiğimiz Low carb diyeti örnek listesi listedeki muadil yiyeceklerle zenginleştirilebilir. Diyette hiç karbonhidrat olmadığına dikkat etmelisiniz. Alternatif besin eklerken bu kuralı ihmal etmeyin. Hatta içerisinde karbonhidrat olmadığı için bu diyet karbonhidrat diyeti olarak da anılır.
Low Carb Diyetinin Faydaları
Düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren bu diyet ile büyük oranda kalori yakılacaktır. Böylece hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkündür.
Diyet boyunca yüksek oranda yağ ve kalori yakılarak incelme sağlanır.
Tip 2 diyabet hastalarının tedavisi için uygun bir beslenme şeklidir. Şeker ve nişastadan uzak bir beslenme şeklidir.
Vücut geliştirmek, kas yapmak isteyen kişiler uygun bir diyettir. Hatta podyuma çıkacak olan kişiler son günlerde bu diyeti uygulayarak kasları olduğundan fazla gösterirler.
Migren ve epilepsi hastalarının kendilerini daha iyi hissetmesi için uygun bir diyettir.
Kan basıncını düzenler, insülin direncine iyi gelir.
Akne oluşumunu, gaz ve mide kramplarını azaltır.
Low Carb Diyetinin Zararları
Low Carb diyeti karbonhidrat free bir diyet olduğu için bazı olumsuz etkileri de olacaktır. Bunları bilerek önlemler almak gerekir. Aksi takdirde bazı sağlık sorunlarının yaşanması muhtemeldir. Diyet listesindeki ürünleri diyeti bozmadan değiştirebilir, muadilleri ile dengeli bir beslenme oluşturabilirsiniz.
Diyet boyunca düşük karbonhidrat alımı nedeniyle vitamin, lif ve mineral düşüşü yaşanabilir. Bunu dengelemek adına diyette izin verilen sebze ve meyve tüketimler ihmal edilememelidir. Yeşil salata çoklukla tüketilebilir. Hem kalorisi düşüktür diyeti bozmaz hem de vitamin ve mineral açısından zengindir. Diyet boyunca mutlaka bol su tüketimine izin verilmelidir.
Low Carb diyetinin zararları arasında diğer sorun ise kabızlık olabilir. Lif eksikliğinden ötürü sindirim sorunları yaşanabilir.
Karbonhidrat alımı hormonları arttırdığı için bu diyette hormonlar düşecektir. bu da metabolizmanın yavaşlaması anlamına gelir.