Uzun Süre Aç Kalmak Zararlı Mıdır?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Toplum olarak hayatımızda önemli bir yere sahip olan günler ve aylar bulunmaktadır. Dini bir vecibeyi yerine getirmek amacı ile oruç tutulur. Oysa oruç tutmaktaki başlıca amaç sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır. Ramazan ayında insanları yaş, cinsiyet ve bedensel hareketlerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları ayarlanmalıdır.

Ramazan ayının yemek açısından en belirgin özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. Kan şekeri oldukça düşük olduğu için kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği meydana gelir. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde çok yemek yemektir. Bu mide açısından oldukça zararlıdır. Beyin doyma emrini yemekten yarım saat sonra verir. Yemek hızlı bir şekilde yendiği zaman enerjisi yüksek besinler fazla miktarda tüketilir ve bu durum ilerleyen günlerde hızlı ve sağlıksız bir şekilde kilo almaya neden olur.

Oruç tutmanın sağlıklı insanların dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, fakat şeker hastalığı karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda olumsuz neticelere neden olduğu göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan insanların alanında uzman hekimlerin kontrolünde oruç tutması tavsiye edilmektedir.