Kitap bastırmak, kitap çıkarmak isteyen yazarların ve yazar adaylarının en çok hayalini kurduğu şeylerden birisidir. Uzun bir zaman ayırıp kaleme alınan kitabın bastırılması ve yayımlanması her yazarın hak ettiği bir durumdur. Sizler için kitap bastırma maliyetleri nelerdir araştırdık.
Kitap bastırma maliyeti
Kitap bastırma maliyeti, her geçen gün maalesef ki artış göstermektedir. Özellikle de kitabın ham maddesi olan kâğıdın ülkemize yurtdışından gelmesi, döviz kurundaki değişimler gibi nedenlerle son zamanlarda maliyetleri çok artmıştır. Eskiden yazarlardan ücret talep etmeden kitaplarını yayınlayan yayınevleri bu zorlu maliyetler karşısında direnç göstermeye çalışsalar da günün sonunda yeni kitap çıkarmakta zorlanır hale gelmişlerdir. Bu nedenle yeni çıkaracakları kitapların maliyetlerinin ya tamamını ya da belirli bir kısmını yazarlardan talep etmekte ve kitapları ancak böyle yayınlayabilmektedirler.
Artan bu maliyetler çerçevesinde, yazarların ve yazar adaylarının ise en çok merak ettiği konulardan birisi kitap bastırma maliyeti konusu olmuştur. Kitaplar, genellikle ofset baskı sistemiyle matbaalarda basılmakta, bu nedenle de çoğunlukla en az bin adet gibi toplu üretimler sağlanmaktadır. Bu durumda hiç şüphesiz 1000 adetlik kitabın tüm kağıt, baskı, tasarım ve diğer lojistik maliyetlerini yazarların üzerine yüklemektedir. Kitap bastırma fiyatları da doğal olarak artarak kitap yayınlama sürecini zora sokmaktadır.
Günümüzde, yaklaşık olarak 160 sayfalık bir kitabın 1000 adetlik basım maliyetleri ortalama olarak 30-50 Bin TL arasındaki fiyatlarda değişmektedir. Bu fiyatlar maalesef ki sürekli değişen döviz kuru ve enflasyon oranlarından dolayı her gün artış göstermektedir.
Ucuza kitap bastırmak: Butik yayıncılık ve Loti Kitap
Kitap sektörüne yenilikçi bir yöntemle giren Loti Kitap markası, geliştirmiş olduğu butik yayıncılık sistemiyle kitap bastırma ücreti konusunda yazarlara destek olmaktadır. Butik yayıncılıkta temel mantık olarak, kitapların klasik yayıncılıktaki ofset baskı gibi önden 1000 adet bastırma zorunluluğu yoktur. Buna çözüm olarak yeni bir baskı teknolojisi olan dijital baskı teknolojisi ile kitaplar daha düşük adetlerde üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Kitapların hepsi online kitap mağazalarında satışa açılmakta, sipariş geldiği zaman anlık olarak basılarak okurlara gönderilmektedir. Böylelikle yazarlar en az 1000 adet kitap bastırma zorunluluğundan ve yüksek maliyetlerden kurtulmaktadırlar.