İnsanların psikolojik durumları kadın doğum ile ilgili bazı hastalıkların tedavisinde çok önemli bir role sahip. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi, kadın hastalıkları ve doğum bölümündeki işleyişi ve tedavi sürecini de değiştirdi. Tüp bebek, vajinismus, HPV gibi alanlardaki tedavilerin başarı sonuçları Covid-19’dan etkilenirken doğum ve kürtaj gibi alanlar da virüsün etkisiyle yeniden şekilleniyor.
Travmatik Covid-19 pandemisinin kadın hastalıkları ve doğum bölümünde gerçekleştirilen tedavilerde yarattığı etkileri Prof. Dr. Deniz Ulaş’tan dinledik!
Koronavirüs çiftleri nasıl etkiledi?
Koronavirüs damlacık yoluyla yani öksürme, hapşırma, konuşma gibi durumlarda yakın temas ile bulaşıyor. Bu nedenle sosyal mesafe koronavirüsün bulaşmasını önlemek için çok önemli. Ancak çiftler arasında sosyal mesafenin korunmasını sağlamak oldukça zor bir durum. Özellikle de çalışan çiftlerin birbirlerine virüs bulaştırma konusunda daha da tedirgin olduklarını söylüyor Prof. Dr. Deniz Ulaş.
Aynı evin içinde 7/24 vakit geçirmek zorunda kalan insanların özgürlükleri, sosyal aktiviteleri kısıtlandı. Hem de bunların hepsi çok ani bir şekilde gelişti. Stres katsayısının artmasına bağlı olarak da çiftler arasında gerginlik ve problemler arttı. Çünkü insanların deşarj olmasını sağlayan, ilişkiyi besleyen sosyal aktiviteler yapılamadı. Çiftler karşılıklı olarak birbirlerine karşı hoşgörü ve anlayışı kaybetti. Bu da ilişkilerin bozulmasına, mutsuzluğa ve depresyona yol açtı.
Koronavirüs ve tüp bebek tedavisi
Tüp bebek tedavisinde stres, tüp bebek başarısını direkt olarak etkileyen bir faktör. Prof. Dr. Deniz Ulaş, Covid-19 pandemisinin, tedavi sürecindeki hastaların stres katsayısını artırarak tüp bebek başarısını ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söylüyor.
Pandeminin yoğun olduğu dönemde tedaviler ertelenmek zorunda kaldı. Bu, özellikle ileri yaştaki kadınlar için istenmeyen bir durum. Çünkü yumurtalık rezervi her geçen ay düşüyor. Ulaş, genç hastalar için bu durum çok önemli değilken kritik dönemlerde olan ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek tedavisinin 2-3 ay ertelenmesinin hem hastada hem de doktorda endişeyi artırdığını söylüyor.
Koronavirus ve vajinismus tedavisi
Vajinismusun altında yatan neden esas psikolojik. Bilinçaltındaki korkular nedeniyle cinsel ilişki gerçekleşemez. Bu korkuların üzerine koronavirüs bulaşma korkusu da eklenince hastanın stres katsayısı daha da arttı, diyor Pof. Dr. Deniz Ulaş.
Sağlık kuruluşları koronavirüs bulaşması yönünden en riskli bölgeler olduğu için pandemi döneminde vajinismus tedavisi olmayı düşünen hastalar tedavilerini erteledi. Ancak vajinismus tedavisinde ne kadar erken tedaviye başlanırsa başarı oranı da o kadar artıyor. Pandemi döneminde vajinismus tedavisinin ertelenmesi bu bağlamda vajinismus tedavi başarısını ciddi anlamda olumsuz etkiledi.
Koronavirüs ve HPV (Genital Siğil) tedavisi
HPV (Genital siğil) cinsel yolla bulaşan bir virüs. Tek bir cinsel temasla karşı tarafa bulaşma riski %70. Virüsün vücuttan atılabilmesi için veya genital siğilin ortaya çıkmaması için en önemli faktörlerden biri de bağışıklık sistemi. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için düzenli beslenme, uyku ve stresten uzak durmak çok önemli.
Prof. Dr. Deniz Ulaş, Covid-19 pandemisinin tüm insanlarda stres katsayısını artırdığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, bu bağlamda HPV (genital siğil) görülme sıklığının arttığını ve HPV tedavisine yanıtın azaldığını söylüyor.
Koronavirüs ve doğum
Doğum bir kadının, hayatında ancak birkaç kez şahit olacağı mucizevi bir olay. Gebelik ve doğum başlı başına hem anne hem de baba adayı için bilinmez, endişeli bir durum. Pandemi döneminde anne ve baba adayı hem kendini hem de bebeğini düşünüyor. “Bebeğime koronavirüs bulaşır mı?”, “Virüs bebeğimde sakatlık yapar mı?” gibi sorular akıllara geliyor.
Doğumda baba adayı eşinin yanında olmayı, elini tutmayı arzuluyor. Bu muhteşem anı doğum fotoğrafları ile ölümsüzleştirmeyi istiyor. Ancak Covid-19 döneminde alınan önlemler nedeniyle ne yazık ki baba adaylarını doğuma, doğum fotoğrafçılarını da doğumhaneye alamadık, diyor Prof. Dr. Deniz Ulaş. Bunun da doğal olarak anne adayında üzüntü yarattığını söylüyor.
Covid-19 ve genital estetik
Genital estetik elektif şartlarda yapılması gereken acil olmayan bir durum. Ulaş, koronavirüs döneminde çoğu hastanede ameliyatların durdurulduğunu söylüyor. Zaten hastaların da acil bir durum olmadığı için genital estetik (labioplasti, vajinoplasti) ameliyatlarını ertelediğini belirtiyor.