Çift Rahim: Nadir Görülen Bir Problem

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hamilelik esnasındaki fetüs gelişiminde bazen beklenen gidişat değişebiliyor ve bazı sorunlara yol açabiliyor. Bunlardan biri de çift rahim problemi.

Çift rahim ne demek, nasıl oluşur ve tedavi gerekli midir merak ediyorsan yazımızı okuyabilirsin.

Çift rahim nedir?

Anne karnında dişi bebeğin rahmi, öncelikle yumurtalık tüpleri ile gelişmeye başlar. Bebek büyüyüp geliştikçe bu tüpler de birleşerek rahmi oluşturur. Ancak bazı durumlarda bu tüpler birleşemez ve sonucunda iki adet rahim oluşur. Bu duruma çift rahim ya da dubleks rahim ismi verilir.

Çift rahim sorununun görülme sıklığı azdır. Normal doğumların ortalama olarak %2-%4’ünde çift rahimlilik görülür.

Çift rahim belirtileri nelerdir?

Bu sorun aslında çok ciddi belirtilerle kendini göstermez hatta hiç fark edilmeyebilir. Ancak bazı durumlarla kendini gösterme ihtimali de vardır. Bunlar arasında;

Adet öncesinde ve sırasında şiddetli ağrı,
Adet düzensizliği,
Çok yoğun adet kanaması,
Karında kitle ya da dolgunluk hissi gibi belirtiler vardır.

Çift rahim tanısı nasıl konur?

Yukarıdaki şikayetlerle bir uzmana danışıldığında, muhtemelen önce kist ya da buna benzer problemler akla gelecek ve ultrason incelemesi yapılacaktır. Bu durumda akla “Çift rahim ultrasonda belli olur mu?” sorusu gelebilir. Evet, alt karına yapılan görüntülemede çift rahim ultrason görüntüsü tespit edilebilir. Bunlar dışında bilgisayarlı tomografi, histerosalpigografi, histeroskopi ve laparaskopi gibi yöntemlerin bazıları da yapılabilir.

Tanı konulduktan sonra doktorun, durumun şiddetine göre tedavi yöntemini belirleyecektir.

Çift rahim çeşitleri nelerdir?

Bu sorunu yaşayan kadınların bir kısmında çift rahim ağzı veya ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina bulunabilir. Bu durumda bazı cerrahi müdahalelerle bu durumlar düzeltilebilir.

Çift rahim tedavisi nasıl yapılır?

Eğer ciddi bir rahatsızlık durumu yoksa çift rahim ameliyatı tercih edilen bir yöntem değildir. Riskli sağlık sorunlarına da neden olmaz. Bu yüzden çift rahim birleştirme ameliyatı çok nadir yapılır. Ancak söz konusu gebelik olduğunda sürecin doktor kontrolünde ilerlemesi gerekir. Aynı şekilde doğum için de bazı önlemler alınabilir.

Çift rahimde gebelik nasıl gerçekleşir?

Bu sorunu yaşayan kadınların aklına genellikle, “Çift rahim hamileliğe engel mi?” sorusu geliyor. Bilinenin aksine çift rahim gebeliği engellemez ya da düşük/ölü doğuma neden olmaz. Ancak bu, bir şekil bozukluğu olduğu için çift rahimli olup doğum yapanlar bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu ve geliş yönüyle alakalı bazı sorunlar yaşanabilir.

“Çift rahimde ikiz gebelik olur mu?” konusuna da bir açıklık getirelim. Bu durumda iki rahim de işlevselliğini koruduğu için aynı anda döllenme gerçekleşebilir. Ancak bu oldukça riskli bir durumdur. Gebeliğin doktor kontrolünde devam etmesi gerekir.

Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri ve Aşıları Yaptırmalısın?

Ayrıca bir rahimde gebelik gerçekleşmişken diğerinde adet kanaması devam edebilir. Böyle bir durumda hamilelik bir süre anlaşılmayabilir. Bu yüzden vücudun verdiği sinyallere dikkat etmek gerekir.

Çift rahimde gebelik riskleri nelerdir?

Bebek rahim içerisine yerleşemediği için düşük doğum yaşanabilir.
Rahim içinde doğru pozisyon alamayacağı için bebek makat şeklinde gelebilir.
Düşük doğumlar tekrarlarsa rahim birleştirme ameliyatı gerekebilir.

Bu konuyla alakalı merak edilen konulardan bir diğeri de “Çift rahimde normal doğum olur mu?” oluyor. Yukarıda bahsettiğimiz makattan geliş durumu söz konusu olduğu için uzmanlar sezaryen doğum yapılmasını öneriyor.