Tüp bebek başarısızlıklarında sperme ait, yumurtaya ait ve rahim bölgesine ait bozuklukları ayrı ayrı düşünülmesi gerekir. Sperm yönünden düşünecek olursak, hekimler tüp bebeğin hangi kademede ileriye gidemediğini ortaya koymalı ve sonra sperm açısından önemi nedir buna bakmalıdır. Tüp bebek yapılmış ancak hiç döllenme olmadıysa buradaki problem spermin yumurtaya taşıdığı birtakım protein eksikliği olabilir. Bu durumda spermi tedavi ederek tekrardan tüp bebek denemesi yapmak gerekir.
Eğer tüp bebek 3. gün aşamasında engellendiyse yani 3. güne kadar embriyo gelişmiş ancak daha ileri gidemediyse yumurtada bölünmeyi sağlayan sentriolda bozukluk olabilir.
Bunun haricinde 5. güne kadar gelindiyse ve transfer edildikten sonra düşükle sonuçlandıysa bu durum spermde DNA hasarlarını düşünmek gerekir. Tüm bu kategoriler ayrı ayrı araştırılıp uygun tedavileri yapılırsa bir sonraki tüp bebek denemesinde başarılı sonuçlar alınacaktır hatta tüp bebek tedavisine gerek kalmadan doğal yollarla çocuk sahibi olunabilmesi mümkün olacaktır.