Rahim duvarı kalınlaşması, çoğu zaman normal bir durum olduğu gibi bazen ciddi bir sorunun habercisi de olabiliyor. Bu yazıda rahim duvarı neden kalınlaşır, rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır gibi merak ettiğin tüm sorularına cevap verdik!
Rahim duvarı kalınlaşması nedir?
Rahim (endometrium), kaslardan oluşan bir üreme organı. Rahim içerisinde bulunan bu kaslar (endometrium) genellikle adet öncesi dönemde gebelik ihtimaline karşı kalınlaşır. Ancak adet kanaması ile birlikte pul pul olup dökülür. Bu dökülmenin ardından rahim eski haline döner.
Ancak bazı durumlarda rahim duvarı, eski haline dönemez ve normalden fazla kalınlaşır. İşte bu duruma rahim duvarı kalınlaşması (endometrial hiperlazi) ismi verilir.
Rahim kalınlaşması neden olur?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her yumurtlama döneminde düzensiz östrojen salgılanır ve rahim duvarı kalınlaşır. Bu kalınlaşmanın sebebi, eğer gebelik sağlanırsa embriyonun tutunmasını ve beslenmesini sağlamaktır. Ancak gebelik oluşmazsa kalınlaşan bu tabaka, progesteron hormonunun östrojenin salgılanmasını kontrol etmesiyle incelir ve adet kanıyla birlikte vücuttan çıkar. Bu her kadında meydana gelen ve normal bir durumdur.
Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
Ancak bazı durumlarda östrojenin salgılanması engellenemez ve rahim duvarında kalınlaşma artar.
Şeker hastaları, – Polikistik over sendromu olanlar,
Östrojen gibi hormon içeren ilaçlar,
Menopoz,
Karaciğer hastalığı yaşayanlar,
Hormon kaynaklı tümörü olanlar,
Fazla kilolular,
Tiroit hastalığı olanlar, rahim duvarı kalınlaşması riski altındadır. Çünkü bu durumlarda östrojen hormonu kontrolsüz salgılanır.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir?
Normalden uzun süren ve yoğun geçen adet kanamaları,
Adet düzensizliği,
Adet döneminde yaşanan şiddetli karın ve kasık ağrıları,
İki adet dönemi arasında kahverengi lekelenmeleri,
Yüksek nabız,
Aşırı terleme,
Vajinal kuruluk,
Cinsel ilişki sırasında ağrı,
Vücutta kıllanma artışı, endometrium kalınlığı belirtilerinden bazılarıdır. Ancak doğru sonuca ulaşmak için bir uzman tarafından teşhis edilmesi gerekir.
Rahim duvarı kalınlaşması kanser midir?
Her rahim duvarı kalınlığı durumuna kanser diyemeyiz. Ancak zamanında tedavi edilmeyen bazı durumlarda kanserleşme söz konusu olabilir. Bu yüzden yukarıdaki belirtiler yaşandığında hemen bir doktora görünmeli ve erken teşhis sağlanmalıdır.