Depresyon Hamilelikte Sorun Yaratır Mı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Depreyon çağımızın kötü ve istenmeyen ruhsal sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Depresyonlu kişiler sosyal yaşantılarında ve aile ile arkadaşları arasında yaşayabileceği sorunları ortadan kaldırmaya çalışmanın yanı sıra hamilelik sürecinde ne gibi sıkıntılar yaşayacağı sorusu kafaları en çok karıştırmakta olan problemlerin başında gelmektedir. Çünkü depresyonlu kişiler hamile kalmaktanda korkabilmekte ve hamilelik stres yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden depresyon hamilelikte sorun teşkil eder mi? sorusunun önemi bir hayli fazladır. Depresyon, neredeyse çağımızın en büyük psikolojik sorunu haline geldi. İnsan vücudunu sadece psikolojik değil, fiziksel olarak da etkileyen depresyon belirtileri neler, depresyon tedavisi nasıl olur ve depresyon hamile kalmayı engeller mi gibi soruları bu yazıda yanıtlayacağız.

Depresyon nedir?

Depresyon; bazı üzüntüler, yoğun stres, travmatik durumlar, ekonomik sorunlar ve buna benzer birçok durumun içinden çıkılmaz ve çözülmez hale gelmesi ile üzüntü ve keder halinin günlük yaşantıyı etkilemesi, hayattan zevk alamama, yaşamla bütün bağlantıların kopması gibi durumlara neden olan psikolojik bir rahatsızlıkır.

Depresyon, ilerleyen zamanlarda iş yaşantısını etkilemeye, ikili ilişkilerin bozulmasına ve farklı fiziksel problemlerin de ortaya çıkmasına neden olur ya da mevcut bir hastalığın ilerlemesini sağlayabilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon çoğunlukla üzüntü hali ile bir tutulur. Ancak yalnızca üzüntülü olmak depresyon için yeterli değildir.

Uyku bozuklukları,
Günlük yapılan aktivitelere ilgisizlik,
Sosyal bozukluk,
İştahsızlık ya da yeme bozuklukları,
Sabit yorgunluk,
Kendini değersiz hissetme,
Suçluluk hissi,
Kararlar verememe,
Konsantre olamama,
Konuşmak istememe,
Çaresizlik hissi,
Kimseden yardım alamayacağını düşünme,
İntihara meyilli olma, gibi durumlar depresyon belirtisi sayılır. Depresyon tanısı için bu belirtilerin en az 4’ünün olması ve bu belirtilerin en az 2 haftadan uzun süredir devam etmesi gerekir.

Hamilelikte Panik Atak Bebeği Etkiler mi, Nasıl Geçer?
Depresyonda risk faktörleri nelerdir?

Kadın olmak,
Travmatik bir ölüm yaşamak,
Ekonomik sorunlar,
İşten çıkarılma,
Alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı,
Boşanma,
Ciddi hastalıkların yaşanması,
Hormonal değişiklikler,
Ailede depresyon öyküsünün bulunması gibi durumlar depresyon için risk faktörü oluşturabilir.

Depresyon tanısı nasıl konur?

Depresyon tanısı ilk etapta kişinin öyküsü ile konulur. Ardından psikiyatrik muayene ile teşhis kesinleştirilir. Bunun yapılması önemli çünkü bazı fiziksel hastalıklar bazen depresyonla benzer özellikler gösterebiliyor. Bu yüzden psikiyatrik muayenenin yanında fiziksel olarak da inceleme yapılması gerekiyor.