Günler İçinde Hamileliğe Nasıl Hazırlanırsınız?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bu yazıyı okuduğuna göre hamileliği planlamanın, en az hamilelik kadar önemli bir süreç olduğunun farkındasın. Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler hakkında birçok bilgi var ama sen nereden ve nasıl başlayacağını bilemiyorsun. Bedenini, ruhunu, zihnini hamileliğe hazırlayacağın 23 günlük değişim dönemine hoş geldin! Hazırsan başlayalım!

1. Gün: Ovulasyon döngünü hesapla

Aylık döngünü ve yumurtlama dönemini öğrenmeye başla. Cinsel ilişkinin takvimini tutman da ileride hamile kaldığın tam tarihi öğrenmene yardım eder.

2. Gün: Folik asit kullan

Folik asit, bebeğinin sinir sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar. Hamile kalmadan önce folik asit alarak doğacak bebeğinin sağlığı için şimdiden adım atabilirsin. Folik asitin hamile kalmayı kolaylaştırma etkisi de var. Folik Asit, Hamile Kalmak İsteyenlere Nasıl Yardımcı Olur? makalemize göz atarak bu muhteşem vitamin hakkında daha fazla bilgi alabilirsin.

3. Gün: Hamilelik öncesi beslenme programını oluştur

Vücudunun hamileliğe hazırlanması için hamilelik döneminde tüketmen ve tüketmemen gereken gıdaları öğren. Özellikle doğurganlığı arttıran yiyecekleri beslenme programına ekle.

4. Gün: Egzersiz yap

Hamilelik öncesi hazırlık döneminde sporu hayatının bir parçası yap. Günde 30 dakika yürümeyi alışkanlık haline getir. Spor faaliyetlerini arttırmak istersen bisiklet, yokuş yukarı çıkmak, koşu gibi sporları da uygulayabilirsin.

Yogaya ve pilatese de başlayabilirsin. Vücudunu ve zihnini rahatlatabileceğin yoga ve pilatesi hamilelikte de devam ettirerek doğuma en iyi şekilde hazırlanabilirsin. Hamilelik pilatesi ve yogası merkezleri, gebelikte kendini en iyi hissettiğin yerler olacak.

5. Gün: Sigarayı bırak

“Sigara sağlığa zararlı.” desek? Şaka şaka, elbette biliyorsun bunu ama doğurganlığı olumsuz etkilediğini ve yumurtalarının yaşlanmasına neden olduğunu bildirmek ya da biliyorsan hatırlatmak görevimiz.

6. Gün: Kafeini sınırla

Bu aşamada henüz kafeinden vazgeçmek zorunda değilsin ama kafein miktarını şimdiden günde iki fincan kahve ile sınırlasan iyi olur.

7. Gün: Aşılarının kontrolünü yap

Hamileliğe hazırlık sürecinde bazı aşıları güncellemen lazım. Mesela son 10 yıl içinde tetanos-difteri aşısını tekrarlamadıysan yaptırmanın tam zamanı.

8. Gün: Sağlık kontrolüne git

Hamilelik planlama sürecinde ayrıntılı bir sağlık kontrolü yaptırman önemli. Böylece bir sağlık sorunun varsa hamile kalmadan takibe başlanabilir, erken teşhis önemli.

9. Gün: Hamilelik öncesi testlerini yaptır

Hamilelik planlama sürecinde bir jinekoloğa ya da doktora görünüp genel sağlık kontrolü yaptırmalı, gebelik öncesi testlerini tamamlamalı ve soy ağacında bir sağlık sorunu olup olmadığını tespit ettirmelisin.

Gebelik öncesinde yapılan testler ise şunlar:

Smear testi (simir testi),
Serolojik testler, miktobiyolojik testler,
Kan sayımı, hemogram,
Tiroid hormonu,
İdrar tetkiki, tam idrar testi,
Biyokimyasal testler.

10. Gün: Diş kontrolüne git

Hamilelik hormonları nedeniyle var olan diş ve diş eti sorunların ağırlaşabilir. Bu yüzden gebelikten önce diş ve ağız sağlığı kontrollerini yaptırman önemli. Herhangi bir sorun varsa önceden çöz ki hamilelikte daha fazla uğraşmak zorunda kalma.