Rahimde Perde Nedir? Gebeliği Engeller mi?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rahimde perde, en çok görülen rahim anomalilerinden birisi. Bakalım bu durum ne gibi sorunlara neden oluyor, nasıl tedavi ediliyor?
Rahimde perde nedir?

Rahimde perde, bir diğer adıyla septum uterus, rahim içini yukarıdan aşağıya doğru bölen ve rahimi daraltan bir dokudur. Bağ ve kas hücrelerinden oluşur. Doğumsal bir bozukluktur, sonradan gelişmez.

Rahimde perde neden olur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi doğumsal bir problem olan rahim perdesi, bebeğin vajina ağzı ve rahmi anne karnında gelişip birleşmeye çalışırken oluşan bir sorun nedeniyle gelişir. Ancak bu sorunun neyden kaynaklandığı bilinmemektedir.

Böyle bir sorun da var: Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir? Gebeliğe Engel Olur mu?
Rahimde perde varken gebelik oluşur mu?

Rahim perdesinin yarattığı en büyük sorun, gebeliğin oluşmasını engellemesidir. Bu perde, rahmi ikiye ayırdığı için bebeğin içerisinde gelişeceği bir alan oluşmasını engeller. Ayrıca bu bölge yeterince damar içermediği için bebek tutunamaz ve beslenmez. Bu yüzden gebelik sağlanamaz, sağlansa da çoğunlukla düşükle sonuçlanır.

Ayrıca gebelikte rahimde perde olması, erken doğuma da neden olabilir. Bu yüzden sen herhangi bir sorun hissetmesen de hamilelik kararı almadan önce muhakkak jinekolojik muayenelerden geçerek bir sorunun olup olmadığı tespit etmen gerekir.

Çift Rahim: Nadir Görülen Doğumsal Bir Problem
Rahimde perde belirtileri nelerdir?

Rahimde perde, genelde herhangi bir belirti göstermez. Tesadüfen çekilen rahim filmi ile ya da pelvik muayene esnasında fark edilebilir. Ayrıca tekrarlayan düşükler ya da korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik oluşmaması durumda yapılan muayenelerde rahimde perde sorunu ile karşılaşılabilir.

Rahimde perde olması nasıl teşhis edilir?

HSG filmi,
Ultrasonografi,
MR gibi yöntemlerle rahim perdesi teşhisi yapılabilir. Detaylıca yapılan bir vajinal ultrasonda perdeyi görme imkanı yüksektir.

Rahimde perde ameliyatı nasıl yapılır?

Rahimde perde tedavisinin tek yolu cerrahi müdahaledir. Genellikle histeroskopi yöntemi ile yapılan bu ameliyatta, rahim içine uzanan kameradan perdenin yeri bulunur ve kesilir. Bu yöntem ile yapılan ameliyatların ardından gebelik sağlanır, düşük ihtimali ortadan kalkar ve vajinal yolla doğum mümkün hale gelir. Ayrıca oldukça kolay bir ameliyattır. Kısa sürer ve hasta en fazla 1 gün sonra taburcu edilir.

Rahimde perde ameliyatının laparotomi ve rahmin alt kısmının kesilmesi yoluyla yapılan versiyonları da vardır. Ancak bu ameliyatlardan sonra oluşan gebelikte sezaryen yöntemiyle doğum yapılması gerekir.
Rahim perdesi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Yöntem ne olursa olsun, rahim perde ameliyatı sonrası gebelik için bir süre beklenmesi gerekir. Bu süreye doktorun karar verecektir. Çünkü küçük bile olsa rahim bir işlemden geçecektir ve bir süre toparlanmasını beklemek gerekir.