Menopozda Beyin Sisi Sebepleri ve Çözüm Yolları

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Menopozda beyin sisi, adet döngüsünün son yıllarına (perimenopoz) geçiş yapan ve menopozun ilk yıllarında bulunan kadınların yaşadığı bilişsel işlevde düşüştür. Bir çalışma, orta yaşlı kadınların yaklaşık %60’ının, 4-12 yıl sürebilen perimenopoz sırasında zirveye ulaşan hafıza sorunları ile bilişsel zorluklardan ve konsantrasyon sorunlarından muzdarip olabileceğini bildirmiştir. Beyin sisi, unutkanlık, karar vermede sorun, işleri karıştırmak, önemli ayrıntılarda eksiklik, azalmış zihinsel netlik, iletişim sorunları, bilgileri işlemek için daha fazla zamana ihtiyaç duyulması gibi semptomlar içerir. Menopozda beyin sisi yaşanıp yaşanmayacağı konusunda kesin bir cevap yoktur, çünkü her kadının vücudu, hormonlarının perimenopoz sırasında benzersiz dalgalanma biçimlerine farklı tepki verecektir. Yine de araştırmalar bilişsel işlevlerde (dikkat/çalışma belleği, sözel öğrenme, sözel bellek ve ince motor beceri) belirli düşüşlerin son adet döneminden sonraki ilk yılda daha belirgin olduğunu göstermektedir.

Menopozda Beyin Sisinin Sebepleri

Ateş basması, gece terlemeleri, uyku sorunları, anksiyete ve depresyon gibi diğer menopoz semptomları hafıza problemlerine katkıda bulunabilse de, beyin sisinin ana nedeni hormonal değişiklikler gibi görünmektedir. Östrojen, progesteron, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinleştirici (lüteinizan) hormon (LH) hormonları bilişte rol oynadığından, bilim insanları perimenopoz ve menopoz döneminde dalgalanan hormon düzeylerinin beyin sisinden sorumlu olduğunu varsaymaktadır. Kanıtlar hormonal değişikliklerin, özellikle östrojenle ilişkili olanların menopozdaki kadınlarda bilişsel zorluklara neden olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Beyin Sisi Nasıl Yönetilir?

Beyin sisi de dahil olmak üzere menopoz semptomlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olacak birçok doğal tedavi ya da çözüm vardır. Vücudu doğal olmayan ilaçlar ve hormonlarla doldurmak yerine semptomları tedavi etmeye yardımcı olacak diyet takviyeler tercih edilebilir.
İşte, doğal takviyeler:

Ginkgo biloba

 

Ginkgo biloba, menopoz semptomlarını yönetmek için popüler bir bitkisel takviye seçimidir. Onlarca yıldır kullanılan ve bir antioksidan olan Ginkgo biloba’nın kısa vadede normal bilişsel işlevi sürdürmeye ve hafızayı desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Ginkgo biloba’nın ruh halini iyileştirici, enerji seviyelerini artırıcı, Alzheimer hastalığı riskini azaltıcı, anti-inflamatuar ve trombosit oluşturucu etkilerinin de olduğu bilinmektedir.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea Avrupa ve Asya’da yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Nöroprotektif, kardiyoprotektif, antioksidan ve anti-kanserojen özellikleri olan çiçekli bir bitkidir. Çalışmalar, menopozda beyin sisinin tedavisinde de en iyi seçim olduğunu göstermiştir. Tükenmişlik, endişe, depresyon, bilişsel işlev bozukluğu, hafızada düşüş, stres intoleransı gibi durumların nöropsikolojik semptomlarını iyileştirebilir.

Resveratrol
Resveratrol, üzüm, yer fıstığı, kakao ve çilek gibi gıdalarda bulunan doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Çalışmalar Resveratrol’ün serebrovasküler fonksiyonu artırabileceğini, ruh hali ve refah algısı, kısa süreli hafıza, zihinsel esneklik, muhakeme, dikkat ve konsantrasyonu sürdürme yeteneği gibi bilişsel taleplere yanıt olarak bölgesel kan akışını iyileştirebileceğini göstermiştir.

Omega-3 Temel Yağ Asitleri

Sağlıklı bir beslenme biliş için de oldukça faydalıdır. Omega-3’ler, birçok insanın beyin gıdası olarak adlandırdığı temel yağlardır. Vücut onları üretemediği için diyet yoluyla alınmaları gerekir. Omega-3 esansiyel (temel) yağ asitleri, iltihaplanma ve menopoza bağlı zihinsel gerileme ile savaşabilen, sağlıklı beyin fonksiyonu için hayati öneme sahip besinlerdir. Akdeniz diyeti, omega-3’ler ve doymamış yağlar bakımından zengindir. Ampirik (deneysel, gözlemsel) veriler, ağırlıklı olarak Akdeniz diyeti yemenin daha yavaş bir bilişsel gerileme oranı ve daha düşük bir bilişsel bozulma riski ile bağlantılı olduğunu bildirmektedir. Bilişsel sağlığı desteklemek için diyete daha fazla sebze, meyve, baklagiller, kuruyemişler, fasulye, tahıllar, keten tohumu, chia tohumları, yağlı balıklar (somon, ringa balığı, hamsi, uskumru), morina karaciğeri yağı, istiridyeler ve doymamış yağlar (zeytinyağı, avokado, fındık) eklenebilir.

DHA ve ALA (Balık Yağları)

Beyin sağlığı söz konusu olduğunda balık yağları olmazsa olmazdır. DHA(dokosaheksaenoik asittir) ve ALA (alfa-linolenik asit) gibi beyin fonksiyonlarında önemli olan ve iltihaplanmayı azaltabilen esansiyel yağ asitlerinden oluşurlar. Bu yağ asitleri daha iyi bir ruh hali, daha iyi bir beyin sağlar. Eksiklikleri menopozal beyin sisi semptomlarını şiddetlendirebilen duygudurum bozukluklarıyla da ilişkilendirilmiştir.

E Vitamini ve Antioksidanlar

E vitamini, beyin sağlığının hayati bir bileşenidir. Bunun nedeni, E vitamininin beyin hücrelerini vücutta doğal olarak oluşan ve dış kirleticilerden gelen serbest radikallerin zarar görmesine karşı koruyan güçlü antioksidan özelliklere sahip olmasıdır. E vitamini ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve hem beyin sağlığının iyileşmesine hem de menopoz beyin sisinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecek depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Lütein

Lutein, karotenoid olarak da bilinen bitki bazlı bir vitamindir. En çok bir göz sağlığı takviyesi olarak bilinmesine rağmen bilişsel faydaları ve uzun vadeli beyin sağlığı ile olan bağlantıları nedeniyle beyin sağlığı takviyelerinde de önemli bir bileşendir.

B Vitamini Kompleksi

B-kompleks vitaminleri, çeşitli vücut fonksiyonlarında önemli bir rol oynar. Spesifik olarak, B6 vitamini, beynin bölümleri arasında veya beyinden kaslara önemli sinyaller gönderen nörotransmiterlerin oluşumuna yardımcı olduğu için beyin gelişimine yardımcı olur. Sağlıklı olmak için beynin kendisiyle ve vücutla iletişim kurabilmesi gerekir, bu nedenle bir B vitamini kompleksi, perimenopoz ve menopoz ile birlikte gelen beyin sisi ile mücadelenin temel bir parçasıdır.

Soya İzoflavonları

Soya gibi fitoöstrojenler, menopoz boyunca genel sağlık ve beyin fonksiyonlarını iyileştirme konusunda umut vaat etmektedir. Soya bazlı gıdaları sevmeyenler, diyetlerine soya izoflavon takviyeleri eklemeyi düşünebilir.

Yukarıda adı geçen takviyelerden bazıları bir kişide işe yararken bazı kişilerde o kadar etkili olmayabilir veya yan etkileri tetikleyebilir. Piyasadaki sayısız takviyenin hangisinin ihtiyaçlara en uygun olduğunu öğrenmek, kişinin sahip olduğu diğer rahatsızlıklara veya düzenli olarak alınan ilaçlara müdahale etmeyeceklerinden emin olmak için her zaman bir doktora danışılmalıdır.