Baharatların yararları hemen herkes bilir. Sağlık açısından faydalı olan baharatlar ise oldukça değerlidir. Birçok baharat soğuk algınlığı, baş ağrısı gibi birçok farklı sağlık sorununa çözüm olabilmektedir. Sağlık için faydalı baharatları sizler için makalemizde tüm ayrıntılarıyla anlatacağız. Yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılan baharatlar, sağlık için birçok olumlu etkiye sahip. “GelinAksesuar” ekibi olarak sizlere, baharatları mutfağınızdan eksik etmemeniz için nedenler sunuyoruz. Mutlaka tüketmeniz gereken 10 baharat ve faydaları özel haberimizde…
Aşırı tuz ve şeker tüketiminin sağlığa olumsuz etkileri artık çoğu kişi tarafından biliniyor. Birçok rahatsızlığa neden olan tuz ve şeker ikilisini azaltabilmek için baharatlardan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda, şifa kaynağı baharatlarla yemeğinizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Baharatların sağlık üzerindeki genel faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
İşte sağlık için faydalı 10 süper baharat…
Zerdeçal
Zerdeçal, beyin sağlığı için son derece faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirir. Anti-inflamatuar özelliğe sahip olan zerdeçal, iltihap gidericidir. Kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Aynı zamanda, kilo vermeye de yardımcı olur. Zerdeçalı, yemeklere veya ara öğünlerde yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.
Zencefil
Zencefil, antioksidan ve mucizevi bir baharattır. Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Bağışıklığı güçlendirir. Mide bulantısını giderir. Eklem ağrılarını ve romatizma ağrılarını hafifletir. Zencefili, meyve salatasına, yoğurda, çorbaya, yemeklere ilave ederek tüketebilirsiniz. Zencefili balla karıştırarak tüketmek etkisini biraz daha artırabilir.
Tarçın
Tarçın tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Özellikle, şeker hastaları ve insülin direncine sahip kişiler için çok faydalıdır. Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeye yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. İshali ve kötü kokuları giderir. Bağışıklığı güçlendirerek, öksürüğün, soğuk algınlığının ve nezlenin önüne geçer. Tarçını, çubuk olarak bitki çaylarına, toz olarak da yoğurda, yemeklere veya meyvelerin üzerine ilave edebilirsiniz.
Nane
Nane, hazımsızlığı, mide bulantısını ve midedeki gazın gidermeye yardımcıdır. Rahatlatıcı özelliğe sahip nane, stresi giderir. Soğuk algınlığına, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Ağız kokusunu ve diş ağrısını dindirir. Naneyi yemeklerinize ilave etmenin yanı sıra çay olarak da demleyip içebilirsiniz.
Kimyon
Kimyon, sindirim ve gaz problemlerini yok etmede etkili bir baharattır. Yoğun aromasıyla çoğu yemeğe lezzet verir. Özellikle emziren annelerin kimyonu çay olarak demleyip içmesi, süt salgılanmasını artırır ve bebekte gaz oluşumunu önler.
Biberiye
Güzel aromasıyla bilinen biberiye, iltihap giderici özelliğe sahiptir. Kronik hastalıkların riskini azaltır. Kalp sağlığına iyi gelir. Baş ağrısını dindirir ve konsantrasyonu artırır. Biberiyeyi, çayını demleyerek veya yemeklere ilave ederek tüketebilirsiniz.
Kırmızı pul biber
Kırmızı pul biberin içerdiği kapsaisin isimli madde sayesinde, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerini artırarak boşaltım sistemine iyi gelir. Kabızlık problemi olanlara iyi geldiği biliniyor. Ancak, kırmızı pul biber, hemoroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Karabiber
En çok tüketilen baharatların başında gelen karabiber, vücut direnci artırır. Özellikle çorbalar ilave edildiğinde, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelir. Boğaz ağrısına neden olan mikropları yok etmek için de bitki çayına ekleyerek tüketebilirsiniz.
Kekik
Güzel kokusuyla bilinen kekik genelde et yemeklerinde sık sık kullanılır. Kekik, mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Aynı zamanda kolesterolü düşürür. Yemeklerden sonra kekiğin çayını demleyip içmek, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığın önüne geçer.
Kişniş
Yoğun aromaya sahip bir baharat olan kişniş, sağlık için çok faydalıdır. Sakinleştirici özelliğe sahiptir ve rahat uyumanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalar sonucu diyabete de iyi geldiği görülmüştür. Aynı zamanda, kan şekerini ve kolesterolü düzenler. Kişnişi, salatalara, yemeklere ilave ederek tüketebilirsiniz.