Sigaranın Maddi Zararı
10 yılda hastane masraflarınız olacaktır. Sürekli sigara içen bir kişinin yaşadığı sağlık sorunu normal bir kişiye göre %33 daha fazla olacaktır. Sigaranın bünyeyi zayıf düşürmesi gibi nedenleride hesaba katarak sağlık sorunu yaşamamak imkansız. Özellikle ev içerisinde sigara içenlerin çok daha fazla temizlik yapması gerekiyor. Tüller, yanan koltuklar, halılara düşen küller, sigara külü yüzünden delinen çamaşırlar bütçeye zararları arttırmaktadır. Sağlık ve diğer masraflarıda sayarsak 10 yıl gibi bir sürede sürekli sigara içen bir kişinin ekstaradan 20 bin tl daha masrafı olacaktır. En az 40 bin tl tutan sigara ücretlerinide topladığınızda ortalama günde 1 paket sigara içen 1 kişi 10 yılda en düşük 60 bin tl zarara girecektir. Bütçeye farklı açılardan zararlarıda olabilir. Ancak genel anlamda en çok görülen maddi zararları bunlardır.
Sigaraya Verilen Para ile Ev Alınır mı?
10 yıl gibi bir zaman sonunda harcadığınız 60 bin tl yi düşündüğünüzde bütçeye getirdiği zararları görebilirsiniz. Her ay sigaraya vereceğiniz parayı bankada vadeli hesaba koyduğunuzu düşünseydik, 60 bin tl zarar yerine 80 bin tl nakit paranız olurdu ki bu size ev almak için fırsat olabilir ve en azından peşinatı ödemenizde yardım olurdu. Yada çok lüks bir araba alabilir, çocuklarınızı çok iyi yerlerde okutmak için kullanabilir, hayalini kurduğunuz bir geziyi yapabilir, evinize yeni model eşyalar alabilir yada benzer bir şekilde kullabilirdiniz. Sigara kullanımı hem sağlık açısından hemde bütçe açısından zarar ettirmektedir. Bu zararın neresinden dönerseniz kar edersiniz. Bu kadar uzun süreli bir hesaplamayı uçuk bulabilirsiniz. Ancak, 40 yıl sigara içen kişiler tanıdığımıda belirtmek ister ve birde o açıdan sigaranın bütçenize ve sağlınıza zararlarını düşünmenizi isterim.
Sigara Bırakmanın Yolları
Sigarayı bırakmanın tek yolu onu bırakmak istemektir. Sigarayı yeni başladıysanız ki 6 ay – 1 yıl arası yeni sayılır. 1 yıldan sonra bırakmak daha zor olsada yeni başlayanlar için oldukça kolaydır. Eğer uzun süredir sigara kullanıyorsanız, bu bağımlılık oluştuğunu gösterirki o zaman uzman doktorlardan yardım alarak bırakabilirsiniz. Bunun için ücretsiz hizmet veren devlet kuruluşlarıda mevcuttur. Alo sigara bırakma danışma hattınıda arayarak yardım alabilirsiniz. Sigarayı bırakmak için önce sigarayı gerçekten bırakmaya niyetlenmelisiniz. Bir diğer husuta sigarayı bırakmak için mutlaka en sevdiğiniz kişilerden yardım istemeli ve sizi engellemeleri için istekte bulunmalısınız.