Birçok telefonda karşılaşılan sorunlardan biri ve en önemliside Pasaport kaydı ve İmei kaydıdır. Ülkemizde satılan cep telefonları piyasaya sürüldüğü ilk günden itibaren çok yüksek fiyatlardan satılabiliyor. Yurt dışında 800 TL ye alabileceğiniz bir cep telefonunuz ülkemiz 1,500 TL ye almak mümkün olabiliyor. Yurt dışından cep telefonu getirmenin avantajlarının yanında tek bir olumsuz yanı var ki oda Passaport üzerine kayıt edilmesi gereken İMEİ kayıdıdır. İMEİ kayıtları her pasaport için sınırlı olup, aynı passaport’tan fazla imei kaydı yapılmak istendiğinde diğer cep telefonlarının kayıtlarının düşme ihtimali oldukça yüksek.
Passaport Kaydı ve İmei Kaydı Nedir?
İMEİ kaydı düşen cep telefonları ise kapanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden cep telefonu alırken, Pasaport üzerine imei kaydı yapan cep telefoncuynunda güvenilir bir firma olması önem kazanıyor. Passaport üzerine İMEİ kaydı yapılması gereken yasal yoldur. Zaten uygulama ülkeye kaçan cep telefonu sokulmasını engellemek amacıyla yapılmıştı. Ancak, eski cep telefonlarının İMEİ numarasını alarak yeni model cep telefonlarında da kullanmak üzere kayıt yapanlar bulunmaktadır. Ancak, bu hem yasa dışı hemde ilerleyen dönemlerde İMEİ kaydının düşmesi ve telefonun tekrar kayıt edilmesini gerekli kılmaktadır.
Pasaport Üzerine İMEİ Kaydı Nasıl Yapılır?
Pasaport’a kayıt edilecek olan cep telefonu imei’sinin geçerli olması için pasaport’un ülkeye giriş süresinin en çok 30 gün geçmiş olması gerekiyor. 30 günden fazla geçmiş ise imei kaydı kabul edilmez. Son 2 yıl içerisinde aynı pasaporta başka imei kaydı yapılmamış olması şarttır. Pasaport üzerine imei kaydı yapılan cep telefonları ile dilediğiniz zaman ülkeye giriş çıkış yapabilirsiniz. Tekrar pasaporta imei kaydı yaptırmanıza gerek kalmaz. Öncelikle pasaport ve cep telefonunuzla birlikte en yakın vergi dairesine gitmelisiniz. Vergi dairesinden sizden istenecek olan harç ücretinide yanınızda bulundurmalısınız. Harç ücreti 100 TL olmakla birlikte vergi dairesindeki işiniz henüz bitmiyor. Sıra herhangi bir telefon operatörüne giderek cep telefonunuzu operatöre işletebilir ve yurt dışından getirdiğiniz cep telefonunuzu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kapanma riskine karşı aldığınız belgeleri saklamanız gerekmektedir. Yasal olmayan yollardan imei kaydı ise 5-10 TL ye cep telefoncularda yapılıyor. Ancak, bu hem kısa süreli olacak hemde yasal olmayacaktır. Bu yüzden en iyi pasaport üzerine imei kayıt edilerek kullanılan cep telefonudur. Bununda size maliyeti sadece 100 TL olacaktır. Yurtdışından neredeyse yarı fiyatına aldığınız cep telefonunuza ek olarak ödeyeceğiniz 100 TL ye rağmen yinede telefonu ucuza getirmiş olursunuz.