13 yaş zayıflama diyeti, yetişkin diyetlerinden farklı şekilde uygulanmalıdır. Bu içeriğimizde çocuklar için en uygun diyetleri sıraladık, hazırsanız başlayalım…
Fazla kilo, neredeyse her yaş grubunu ilgilendiren bir meseledir. Bu sebeple fazla kiloya sahip olan insanlar, kaç yaşında olurlarsa olsunlar, zayıflama adına çeşitli yöntemler araştırmakta ve bu yöntemleri uygulamaya çalışmaktadır.
İnsanların bu istekleri, fazla kilolardan rahatsız olmak ile yakından ilgili olmaktadır. Her yaş grubundaki insanların kurtulmak istediği fazla kilolar, 13 yaş için de geçerli olmaktadır. Çeşitli nedenlerden ötürü olması gereken kilonun üstünde olan 13 yaşındaki çocuklar, özellikle sağlık açısından bu kilolardan kurtulmak istemektedir.
İstenmeyen kilolardan kurtulabilmek adına pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi spor yapmak olarak görünmektedir.
Spor yapmak, insanın hem sağlıklı yaşamasına hem de fazla kilolardan kurtulmasına yardım etmektedir. Bu sebeple zamanı olan birçok insan, spor salonlarına gitmekte ya da evde çeşitli aktiviteler içinde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı çocuklar da yüzme, voleybol gibi spor dalları ile ilgilenip hem sağlıklı yaşamakta hem de kilolarından kurtulmaktadır.
Bu anlamda oldukça önemli olan spor faaliyeti, fazla kilolardan kurtulmak adına çoğu zaman tek başına yeterli olmamaktadır. Bu sebeple sporu destekler şekilde yeme düzenini de ayarlamak gerekmektedir. Bu açıdan oldukça önemli olan ve spor faaliyetlerini destekleyen diğer bir unsur da “diyet” olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diyet, insanların yeme alışkanlıklarını belli bir düzene göre ayarlaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Tek bir diyet usulü bulunmadığı için yaş gruplarına özel diyet listelerine uymak ve o şekilde yeme düzenini ayarlamak gerekmektedir. Her bir insanın vücut yapısı birbirinden farklı olduğu için bu ayrım oldukça önemlidir.
Bu sebeple diyet yapmak isteyen kişi hangi yaş grubunda ise o yaş grubuna özel diyet programını uygulaması gerekmektedir. 13 yaşında olan ve zayıflamak isteyen pek çok çocuk, çeşitli soruların cevaplarını merak etmektedir. Bu sorulardan bir tanesi, çocuk diyeti nasıl olur? şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple bu yazıda çocuklar için zayıflama yöntemi, 13 yaş için diyet listesi gibi konular üzerinde durulacaktır.
13 Yaş Zayıflama Diyeti Nedir?
13 yaş zayıflama diyeti, 13 yaş grubundaki çocuklar adına düzenlenmiş olan bir diyet türüdür. Bu yaş grubundaki çocuklar günümüzde hareketsiz oldukları ve fast food gıdaları çok fazla tükettikleri için kendi yaş grubundaki çocuklara göre daha fazla kiloya sahip olabilmektedir. Bu durumun da oldukça fazla olumsuz sonucu bulunmaktadır.
Bu sonuçlardan bir tanesi sağlık ile ilgilidir. Fazla kiloya sahip olan çocukların çeşitli rahatsızlıkları oluşabilir, bu durum da ilerleyen yaşlarda bu çocukların da zor durumda kalmasına neden olabilir.
Fazla kiloların en önemli sonucu sağlık ile ilgili olsa da meselenin aynı zamanda psikolojik bir yanı da bulunmaktadır.
Fazla kilolara sahip olan çocuklar, kendi yaş grubundaki çocukların olumsuz yorumları ile karşılaşabilir, bu durum çocukların psikolojilerinin bozulmasına neden olabilir. Sürekli diğer insanların olumsuz yorumları ile karşılaşan bu çocuklar, ilerleyen yaşlarda öz güven problemi yaşayabilir.
Bu yaş grubunda yer alan çocuklar, kilo alma konusunda ne kadar çok sıkıntı yaşadıklarını fark edemeye bilmektedir. Bu sebeple bu yaş grubundaki çocukların aldıkları ve alacakları kilolara profesyonel bir müdahale gerekmektedir.
Aynı zamanda fazla kilolara sahip olan çocuklara durumun ciddiyetini de anlatmak oldukça önemlidir. Yani bu durumda olan çocuklara profesyonel bir şekilde yaklaşmak ve onların da durumun önemli olduğunu fark etmesini sağlamak gerekmektedir.
Bu sebeple fazla kilolara sahip olan çocukların uygulayabileceği bir diyet listesinin bulunması oldukça zaruridir. Sizlere bu yazımızda 13 yaş diyet programı adı altında bir diyet listesi sunacağız.
Diyet Listesi Örneği
Fazla kilolara sahip olan 13 yaşındaki çocuklar için 13 yaş diyeti adı altında bir diyet programı sunacağız. Bu örnek diyeti 13 yaşındaki çocuklar uygulayabilmektedir.
13 yaş için diyet listesi:
1. Gün
Sabah: 1 dilim buğday ekmeğinin yanı sıra 3 kuru kayısı, 1 dal maydanoz, 2 dilim olacak şekilde beyaz peynir yenilecek ve 1 bardak ılık süt içilecek.
Ara Öğün: Ara öğün olarak 1 dilim portakal yenilecek.
Öğle: 1 dilim buğday ekmeği ile birlikte 1 adet meyve ve kıvırcık salata yenilecek ve 1 kase domates çorbası içilecek.
Ara Öğün: 1 tane ev yapımı poğaça, ara öğün olarak yenilecek.
Akşam: 1 tane mevsim meyvesi ve salata, 1 dilim buğday ekmeği ile beraber fırında yağsız nilüfer balığı yenilecek.
Ara Öğün: 1 adet portakal ya da elma yenilecek.
2. Gün
Sabah: 1 domates, 1 adet salatalık, 2 çay kaşığı olacak şekilde reçel, 1 dili tam buğday ekmeği yenilecek ve 1 bardak ılık süt içilecek. Bunların yanı sıra 1 adet haşlanmış yumurta yenilecek.
Ara Öğün: 2 adet mandalina (veya mevsim meyvesi, küçük boyutlu ve bol sulu) yenilecek.
Öğle: 1 adet meyve, 2 dilim tam buğday ekmeğinden yapılmış kaşarlı tost yenilecek.
Ara Öğün: Yarım simit yenilecek.
Akşam: 4 adet küçük parçalı tavuk şiş ve 1 kâse kadar olacak şekilde pirinç pilavı yenilecek.
Ara Öğün: 1 adet elma
3. Gün
Sabah: Dilediğiniz kadar maydanoz ve marul, 1 dilim tam buğday ekmeği ile beraber 100 gr olacak kadar çökelek yenilecek ve 1 bardak ılık sütün içerisine yarım bardak mısır gevreği katılarak yenilecek.
Ara Öğün: 1 adet muz yenilecek.
Öğle: 1 çay bardağı olacak şekilde light yoğurt, 2 adet yumurtalı menemen, 1 dilim kadar buğday ekmeği yenilecek.
Ara Öğün: 1 dilim kavun ve 1 adet portakal yenilecek.
Akşam: 1 dilim tam buğday ekmeği ile beraber 1 kâse cacık ve 2 adet etli patlıcan dolması yenilecek.
Ara Öğün: 4 tane çubuk kraker yenilecek.
4. Gün
Sabah: Maydanoz yenilecek, 1 bardak ıhlamur çayı içilecek, 2 dilim kadar salam, 5 adet zeytin, 1 dilim kadar tam buğday ekmeği yenilecek.
Ara Öğün: 1 adet greyfurt yenilecek.
Öğle: Yağlı ve şekerli olmamak kaydıyla dilediğiniz her şeyi yiyebileceksiniz.
Ara Öğün: 2 top vanilyalı dondurma ve yarım simit yenilecek.
Akşam: 1 kâse kadar bulgur pilavı ile beraber kıvırcık salata ve 1 tabak etli fasulye yenilecek.
Ara Öğün: 1 su bardağı olacak şekilde yağsız ya da çok az yağlı patlamış mısır yenilecek.
5. Gün
Sabah: Marul ve maydanoz, 1 adet haşlanmış yumurta, 5 adet zeytin, 1 dilim tam buğday ekmeği yenilecek ve 1 bardak olacak şekilde nane çayı içilecek.
Ara Öğün: 1 adet elma.
Öğle: 1 bardak light yoğurt ve 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 adet elma, yeşilli salata yenilecek.
Ara Öğün: 1 adet ayva (ya da mevsim meyvesi) yenilecek.
Akşam: Salata ile beraber 1 dilim tam buğday ekmeği ve 1 tabak kısır yenilecek.
Ara Öğün: Haşlanmış patates yenilecek.
6. Gün
Sabah: Marul ve maydanoz, 1 dilim tam buğday ekmeği, 2 kaşık kadar bal, yarım bardak kadar mısır gevreği yenilecek ve 1 bardak ılık ve az yağlı süt içilecek.
Ara Öğün: 1 adet kivi yenilecek.
Öğle: Tam buğday ekmeği ile beraber 1 adet meyve, salata, 3 adet köfte yenilecek.
Ara Öğün: 1 tane ev yapımı poğaça yenilecek.
Akşam: Abartmadan dilediğiniz kadar beslenebilirsiniz.
Ara Öğün: 1 avuç sarı leblebi yenilecek.
7. Gün
Sabah: 1 adet domates, 3 adet kuru erik, 1 tane salatalık, 1 dilim beyaz peynir, 1 dilim salam, 1 dilim tam buğday ekmeği yenilecek ve 1 fincan limonlu çay içilecek.
Ara Öğün: 1 adet greyfurt yenilecek.
Öğle: 1 tane meyve, 1 tabak mercimek çorbası ile beraber 1 dilim tam buğday ekmeği yenilecek.
Ara Öğün: 2 top kadar vanilyalı dondurma yenilecek.
Akşam: Marul salatası ile beraber 1 dilim tam buğday ekmeği ve 3 küçük parça ızgara biftek yenilecek.
Ara Öğün: 1 avuç leblebi yenilecek.