Kartel Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Günümüzde para piyasasında birçok faiz çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında tüketiciye kazandıran faizler olduğu kadar kaybettiren faizlerde bulunmaktadır. Son zamanlarda sıkça duyduğunuz kartel faizi ve kartel faizi hakkında ayrıntılı bilgileri sizlere vereceğimiz makalemizde kartel faizinin ne olduğu ve nasıl hesaplandığı konularına da değineceğiz.

Milyonlarca kişi 12 bankaya dava açabilecek! Yanlış duymadınız, bankalarda mevduat hesabı olanlar, kredi kartı kullananlar ve kredi çekenler Danıştay’ın kararıyla uğradıkları zararları karşılayabilecek! 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 tarihlerinde kredi çekenler ve kredi kartı kullananlar ödemesi gerekenin çok üzerinde banka faizi öderken, mevduat hesabı bulunanlarsa elde etmesi gereken gelirlerin çok altında gelir elde ederek zarara uğradılar. Rekabet Kurulu’nun konuya dair araştırmaları sonucunda bu tespit edildi.

Yıllardır devam eden süreç ise Danıştay’ın son kararıyla birlikte tüketiciler lehine sonuçlandı. Buna göre Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC, ING, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası o süreçte anlaşmalı ortak faiz kararı (Kartel Faizi) ile kişi kurum ve kuruluşlardan İhtiyaç kredisi, Konut kredisi ve Taşıt kredisi ile kredi kartı ve mevduat hesaplarıyla haksız kazanç elde etti. Bu 12 bankaya karşı açılacak davalar 4054 Rekabetin Korunması yasasıyla düzenlenmiş olup, açılacak tazminat davasının da dayanak noktasını oluşturmaktadır. Kartel faizi hesaplama ve tazminat ile alacaklarınıza ilişkin detaylı bilgilere yeni makalelerimizde de devam edecek ve bu konuda ayrıntılı bilgilerle kartel faiziyle ilgili sizleri bilgilendireceğiz.