İlk yardım derslerinin en önemlisi kalp masajıdır. Kalp masajı duran kalbin tekrar çalıştırılmasını sağlayan ve hayat kurtarıcı ilk yardım tekniklerinden biridir. Kalbin durması, kalp krizi vb. durumlarda yapılması gereken kalp masajının bilinmesi çevrenizdeki birçok kişinin hayatını kurtarmanıza neden olabilir. Yaşam için hayat kurtarıcı özelliği olan Kalp masajının nasıl yapılacağına ve ilk yardım eğitimlerinden kalp masajı yapmanın inceliklerine değineceğiz.
Kalp masajına başlamadan önce yapılması gereken bir takım tedbirler vardır. Öncelikle kalp masajı yapılmak istenen hastanın ağızı açılarak, ağzında yada boğazına kaçmış herhangi bir yabancı madde var mı bakılmalıdır. Varsa bu yabancı cisimleri hastaya zarar vermeden almalısınız. Bu işlemleri hızlı yapmak zorundasınız. Çünkü, hasta artık saniyelerle savaşıyor olabilir. Öncelikle sunu solunum yapılmalıdır. Hastanın burnu kapatılarak ağzından temiz hava üflemelisiniz. Bunu ilk etapta 2 kez yapın. Üfleyeceğiniz nefesin kuvvetli ve göğüs kısmının hareket ettiğini görene kadar üflemelisiniz. Ardından hastanın göğüs kısmına iki elinizi üst üste kenetleyerek 10 kez yukarı ve aşağı olacak şekilde kalp masajı yapmalısınız. Bir sonraki sefer yine 2 kez suni solunum yapın. Ardından kalp masajını 20’ye çıkarın. Hasta kendine gelene kadar yada olay yerine bir sağlık görevlisi gelene kadar bu uygulama devam ettirilmelidir.
Kalp masajı sırasında eğer yanınızda bir kişi daha varsa bu kişiye nabzı kontrol etmesini isteyerek, kalbin tekrar çalışmaya başlayıp başlamadığını anlayabilirsiniz. Suni solunum sırasında hastanın ağız bölümüne bir peçete yada mendilin orta kısmını açarak hastaya suni solunumu bu şekilde yapabilirsiniz. Çocuk hastalarda ise kalp masajı sırasında göğüs bölgesine çok yüklenmemek ve süreleri biraz daha kısa ve sık tutmak gerekiyor.