İlk bakışta bir ipe dizilmiş taneler gibi görünse de, tesbihler farklı parçalardan oluşmakta ve her bir parça ayrı bir önem taşımaktadır. Tesbih sanatında her bir parça kendine has isimlerle anılmaktadır. İlk akla gelen parça olan tane, tesbih dünyasında habbe olarak anılmaktadır. Tesbihlerde en önemli unsurdur habbeler. Çap genişliği 4 ile 10 mm arasında değişen tanelerin yapımı büyük bir ustalık ve incelik gerektirmektedir. Her birinin aynı ölçüde olması en önemli ayrıntıdır. Taneler değişik biçimlerde yapılabilir ve şekline, kesim biçimine göre farklı isimler alırlar.
Tesbihlerde kullanılan en önemli parçalardan biri de nişanelerdir. İşaret, durak gibi isimlerle de anılan nişaneler 99’luk tesbihlerde birinci ve ikinci 33’lük gruplar arasına koyulan tanelerdir. 33’lük tesbihlerde ise, nişanenin yerini pul adı verilen küçük ve yassı taneler alır ve her 11 tanede bir kullanılır. İmame ise; tesbihin iki ucunu birleştiren yassıca tanedir. İki yandan gelen iplerin imamenin deliğinden geçirilmesi ve düğümlenerek düğüm tanesi adındaki küçük parçanın içine sıkıştırılması gerekmektedir. Düğüm tanesi, imame üzerinde bulunan ve yukarı kaymasını da engelleyen parçadır. Tesbihler yapımında kullanılan malzemeden yapılması gereken imameler genellikle normal tanelerin 4-7 tanesinin uzunluğunda yapılmaktadır. Ustalığın gösterildiği parçalardan biri olan imame, koleksiyoncular için de önemli parçalardan biridir.
Tepelik ya da hatime olarak bilinen parçalar, tesbihin ucunda kordon kamçı kullanılması durumunda kamçının en üst ucuna eklenir. Kamçı ise, imamenin üst ucuna bağlanan ve çeşitli malzemelerin kullanılabildiği parçadır. Tesbih tanelerinden daha küçük boyutta birkaç tane de kamçı üzerine eklenerek tesbihin yapımı tamamlanır.