Dekorasyonda Uzak Doğu Esintisi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Farklı tasarım ve estetik anlayışlarına sahip olan Doğu ve Batı dünyalarını birbirine bağlayan ülkemizde her iki yapıya dair yaklaşımlar görmek mümkün. Özellikle dekorasyonda her iki tasarım anlayışını da yansıtan izleri evinde kullanıyor olabilirsin. Bu yazımızda biraz da Asya’nın sanat ve dekorasyon anlayışını Avrupai bir tarz ile dışarı yansıtan bir akımı inceleyeceğiz. Yalın çizgiler ile yoğun motiflerin bir arada kullanıldığı bu anlayışa adım adım birlikte bakalım

Chinoiserie Ne Demek?

Bahçe tasarımı, mimari, edebiyat ve özellikle dekoratif ürünlerde Doğu Asya tarzını Avrupai bir anlayışla taklit etmeye Chinoiserie denmektedir. Avrupalı gezginlerin ilk defa Asya kültürlerini ziyaret ettikleri dönemde beraberlerinde getirdikleri ve halk tarafından da ilgi gören ürünleri kendi üretim teknikleriyle üreten zanaatkarlar tarafından ortaya çıkmıştır. Günümüzde de hala aktif bir şekilde üretilerek kullanılan bu tasarım anlayışıyla modern ve geleneksel ev yapısı oluşturmak mümkündür.

Duvarda Canlanan Sanat

Chinoiserie tasarım anlayışında en genel kullanımlardan biri duvar kağıtlarında kullanılan grafik çizimlerdir. Özellikle evinde yapacağın dekorasyon değişikliklerinde en belirgin olanı duvarlarında gerçekleştireceğin değişiklik olduğu için bu tasarım detayına odaklanabilirsin. Chinoiserie anlayışına ait duvar kâğıdı tasarımlarında genelde doğal botanik çizimler, hayvan figürleri dikkat çeker. Pastel arka planlar üzerine yerleştirilen bu çizimleri bütün duvarda veya bir çerçeve içinde tercih edebilirsin.

Porselenin Sade Güzelliği

Çin aksesuarlarında porselen kullanımı fazlasıyla bilinen malzemelerden biridir. Ancak ham rengindeki porselenin yanı sıra çizimlerle renklendirilerek güzelleştirilir. Porselen aksesuarlar ve dekorasyonlar ise konu Chinoiserie olunca pek çok farklı ürünle çeşitlendirilebilir.

Aydınlatmalar, vazolar, saksılar, mutfak ve banyo ürünleri, biblolar çift renkli porselen ürünler olarak kullanılabilir. Dekorasyonda, özellikle salon, misafir odası, çalışma odası gibi odaların dekorasyonunda aksesuar olarak yerleştirmek için fazlasıyla uygundur.