Kontür makyaj cildin öne çıkartılmak istenen ve geri plana atılmak istenen bölgelerini açık ve koyu renkleri kullanarak gölgelemek ve aydınlatmaktır. Kontür makyajı doğru yapıldığı takdirde daha küçük ve kalkık bir burun, belirgin elmacık kemikleri, geniş alınları ve çeneleri küçültme, dar alın ve çeneleri ortaya çıkartma işine yarar. Bir nevi makyajın sihirli dokunuşlarıdır. Kontür makyajı yapmanın bazı teknikleri vardır ve yüz tipine göre değişkenlik gösterir.
Kontür makyaj için hangi kozmetik ürünleri kullanılmalıdır?
Toz pudralardan ya da krem ürünlerden oluşan kontür makyajı için üretilen paletlerin yanı sıra kontür stickleri olarak geçen ürünler hemen hemen her kozmetik markasında mevcut. Kontür makyaj için gerekli olan şey yüzü gölgelendirecek soğuk kahve tonlarında toz/krem/stick bir ürün ve yüzü aydınlatmak için kullanılacak toz/krem/stick bir ürün. Hangisini uygulamak kolayınıza geliyorsa onu tercih edin.
Kontür makyaj için doğru renk nedir?
Eğer beyaz tenliyseniz koyu kahve tonunda bir ürün kullanmak yüzünüzü kirli gösterecektir, eğer esmer tenliyseniz açık kahve tonunda bir ürün kullanmak yüzünü boyutlandırmayacaktır. Bu sebeple kontür makyajı için seçeceğiniz ürünü kendi cilt tonunuza uygun seçmelisiniz. Herkesin ortak olarak uyması gereken bir kural var yalnızca; ışıltılı ve turunculuk barındıran ürünler ile kontür makyajı yapılmaz! Bronzer dediğimiz yüzü ısıtmak için kullanılan turunculuk ve ışıltı barındıran ürünler yüz boyutlandırmak için uygun değildir. Bu sebeple kontür makyajı için kullanılamazlar. Yüz boyutlandırmadaki aydınlatma için highlighterlar kullanılmaz. Açık renkli aydınlatıcılar kullanılır. Burun, göz altı, elmacık kemiği altı ihtiyaca göre alın/çene kısmına highlighter değil açık renkli kontür ürünleri sürülür. Highlighter en son yüzün yüksek yerlerine ışıltı katmak için kullanılır.
Kontür makyaj nasıl uygulanır?
Kontür makyaj yüz tipine göre uygulanır. Amaç yüzü simetrik bir halde göstermek ve doğru boyutlandırmaktır.
Uzun yüzler: Uzun yüze sahip olanlar yüzlerini daha kısa göstermek için koyu tonları çenelerine, alınlarına ve yüzlerinin yanına bir çerçeve gibi uygulamalıdır. Elmacık kemiklerini ortaya çıkarmak ve suratın orta kısımlarını aydınlatmak suratı daha kısa ve simetrik algılamamızı sağlar.
Dikdörtgen yüzler: Koyu tonları çene kemiği çizgilerine ve alınlarının keskin taraflarına uygulayarak yumuşak bir geçiş gösterip buraları geri plana atmalıdır. Çenenin ortasını aydınlatarak oval bir çene görünümü yakalanmalıdır.
Yuvarlak yüzler: Kontür makyajın amacı bir nevi yüzü oval göstermektir. Yuvarlak yüz hatlarına sahip olanlar elmacık kemikleri ile alınlarını çevreleyerek, çenenin etrafına koyu renk uygulayıp sivrilterek oval bir yüz görünümü yakalayabilirler.
Kalp yüzler: Çene kısmını koyu renkler ile geri plana atmalı, elmacık kemiklerini ortaya çıkarmalıdır.
Elmas yüzler: Karakteristik bir yüz şekli olan elmas yüze kontür makyaj ile elmacık kemiklerini ortaya çıkartmak, alın ve çeneyi aydınlatmak yeterli olacaktır.
Oval yüzler: En şanslı yüz tipi olan oval yüzler koyu tonlar ile elmacık kemiklerini ortaya çıkartıp, yüzlerinin yüksek yerlerini aydınlatarak yüz şekillerini olduğu gibi ortaya çıkarmalıdırlar.
Burun nasıl kontürlenir?
Kontür makyajı yüz kadar burun içinnde önemlidir. Düşük bir burnunuz varsa burnun alt kısmına koyu uç kısmına açık, geniş bir burnunuz varsa burnun yan taraflarına koyu orta çizgiye açık, kavisli bir burnunuz varsa kavisin üstüne koyu ucuna açık renk uygulamalısınız. Böylece burun olduğundan daha düzgün ve kalkık görünür.
Kontür makyaj için fırça seçimi nasıl olmalıdır?
Kontür makyaj için sık kıllı fırçalar tercih edebilirsiniz. Krem ya da stick ürünler tercih ettiyseniz makyaj süngerleri de kullanabilirsiniz. Eğik uçlu fırçalar, kaşık fırçaların yanı sıra çok geniş olmayan pudra ve allık fırçaları ile de uygulama yapabilirsiniz. Aydınlatmak istediğiniz bölgeler için daima daha ufak fırçalar tercih etmeniz yeterlidir. Koyu ve açık tonlar ile boyutlandırdığınız yüzünüzün yüksek bölgelerine en son uygulayacağınız highlighterlar içinse fan fırçalarını ya da sık kıllı ufak fırçaları kullanabilirsiniz.