Kulak Yanması ve Kırmızı Kulak Sendromu Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Eğer kulakların yandığı hissediliyorsa muhtemelen eski bir deyişin dediği gibi, birileri sizi andığı için değildir. Aksine, yanan kulaklar genellikle vücut veya çevresel koşulların sonucu olan bir şeyin işaretidir. Endişelenecek bir durum olmayabilir, ancak bazen tıbbi tedaviye ihtiyaç olabilir.

Kulak Enfeksiyonları

Kulaklarda bakteriler ve virüsler olduğunda etkilenen yalnızca iç kulak değildir. Dış kulakta da ( kulak kepçesi veya pinna olarak adlandırılır) semptomlar görülebilir. Bir kulak enfeksiyonu tipi, kulak zarı arkasına yerleştirilmiş olan östaki borusu iltihaplı ve şişmiş hale geldiğinde oluşan ve kulak sıvısı olan orta kulak iltihabıdır (efüzyonlu otitis media). Ayrıca dış kulak kanalına su girmesinden kaynaklanan otitis eksterna (genellikle yüzücü kulağı olarak da bilinir) vardır. Su boşaldıktan sonra bile, sıcak ortamda az miktarda nem kalması bakterilerin üreme alanı haline gelebilir ve kulakların içte ve dışta yanmasına neden olabilir. Kulak enfeksiyonlarının çoğu ya kendiliğinden gider ya da bir tur antibiyotik gerektirir.

Yaralanma

Dış kulakta meydana gelen fiziksel travma sonucunda yanma, şişme ve kızarıklıkla yaşanabilir. Bu, çiziklerden ve kesiklerden böcek ısırıklarına ve kulak delmeye kadar her şeyi içerebilir. Kulak kanalına kurşun kalem veya tırnak gibi keskin cisimler sokmaktan kaynaklanan yaralar bile dış kulaklara yayılabilir. Aşırı kanama varsa veya yaralanmalar iyileşmezse bir doktora görünmek gerekebilir. Kask giyerek yüksek yoğunluklu aktiviteler sırasında kulakların korunması gerekmektedir.

Güneş Yanığı

Kişiler muhtemelen güneşe çıkmadan önce çıplak derinin her santimine güneş kremi sürmek konusunda dikkatlidirler. Ancak konu kulaklar olunca genellikle gözden kaçırılan bir detaydır. Uzun süre UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra dış kulaklardaki yanma hissi görülürse, bu bir güneş yanığı olabilir. Acıyı, şişmeyi ve soyulmayı buz paketleriyle, aloe vera jeliyle ve ağrı kesicilerle tedavi etmek mümkündür. Güneşe çıkarken kulaklara güneş kremi sürmek veya geniş kenarlı bir şapka takmak bu şikâyetlerin yaşanmasının önüne geçebilir.

Cilt Koşulları/Alerji

Egzama ve sedef hastalığı gibi enflamatuar cilt rahatsızlıkları dış kulaklar da görülebilir (kulak kanalının içinde de olabilir). Ürtiker (kurdeşen) gibi alerjik reaksiyonlar ve selülit gibi bakteriyel cilt enfeksiyonlar olabilir. Bu cilt problemlerinde kkulaklarda kırmızılık yaşanabilir. Tedaviler cilt tipine bağlı olarak değişiklik gösterir, bu nedenle doktora görünmek önemlidir.

Sıcaklık Değişimi

Kulaklar ayrıca sıcak veya soğuk havaya maruz kaldıklarında da kırmızı renk olabilirler. Isı yükselirken, vücut vazodilatasyona uğrar. Deri kulaklara da dahil olmak üzere kızarır. Tersi durumda da, vücut sıcaklığını kaybetmemek için cildin kan kaynağının vazokonstriksiyonuna maruz kaldığında bu durum yaşanabilir. Bununla birlikte, yanaklar, parmaklar ve kulaklar gibi periferik bölgeler ve ekstremiteler çoğu zaman, soğuğa maruz kaldıktan hemen sonra onları ısıtmak ve donmayı önlemek için soğuk kaynaklı vazodilatasyona başlar . Başka bir deyişle, ısınırlar ve kızarırlar.